Menu

ΤΟ ΕΡΓΟ

Το έργο

Ο Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων ΑμεΑ «Το Εργαστήρι» από την ίδρυση του, το 1978, προσφέρει υπηρεσίες ενδυνάμωσης και υποστήριξης σε ενήλικες με νοητική αναπηρία. Όντας ένας από τους πρωτοπόρους φορείς στον συγκεκριμένο τομέα, στη χώρα μας, προσπαθεί να προσφέρει καινοτόμες υπηρεσίες στους ωφελούμενούς του αλλά και να βρίσκει απαντήσεις στις νέες προκλήσεις που ανακύπτουν στο χώρο της νοητικής αναπηρίας μέσω επιστημονικών – ερευνητικών οδών. Με αυτό τον τρόπο έχει καταφέρει στα 41 χρόνια λειτουργίας του να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της προεπαγγελματικής και επαγγελματικής κατάρτισης για τα άτομα με νοητική αναπηρία, αλλά και να πρωτοπορεί στην προώθηση της ανεξάρτητης διαβίωσης για τους συνανθρώπους μας με νοητική αναπηρία. 


Στο πλαίσιο, λοιπόν, της προώθησης της ανεξάρτητης διαβίωσης των ατόμων με νοητική αναπηρία ο φορέας καλείται, ήδη, να αντιμετωπίσει μία καινούρια πρόκληση που δεν είναι άλλη από τη γήρανση των ωφελούμενων του, και όχι μόνο, με νοητική αναπηρία. 

Ο πληθυσμός των ατόμων με νοητική αναπηρία γηράσκει όπως ακριβώς και ο γενικός πληθυσμός και είναι ξεκάθαρο πως έχει τις ίδιες ανάγκες με αυτόν. Ανάγκες που αφορούν την ιατρική παρακολούθηση, την διατροφή, την απασχόληση και την κοινωνική αλληλεπίδραση. 

Ο γηράσκων πληθυσμός αυτής της ομάδας είναι βέβαιο πως μπορεί να επωφεληθεί καινοτόμων τεχνολογικών εφαρμογών στο πλαίσιο της ιατρικής φροντίδας και υποστήριξης. 

Είναι αναγκαίο, λοιπόν, αρχικά να διερευνηθούν οι υπάρχουσες τεχνολογίες που δύναται να προσφέρουν τέτοιου είδους υπηρεσίες και στη συνέχεια είτε να προσαρμοστούν, είτε να αναπτυχθούν νέες εφαρμογές που ταυτίζονται με τις ανάγκες του συγκεκριμένου πληθυσμού.

AgeID

Το πλάνο εργασίας του έργου περιέχει έξι (6) Ενότητες Εργασίας (ΕΕ) που οργανώνονται σε τέσσερις (4) φάσεις.

Φάση Α

Η Φάση Α περιλαμβάνει την ανάλυση απαιτήσεων των ηλικιωμένων χρηστών με νοητική αναπηρία χρήσης από όπου θα προκύψουν οι απαιτήσεις και οι τεχνικές προδιαγραφές της πλατφόρμας, η μεθοδολογία αξιολόγησης, καθώς και ο καθορισμός της αρχιτεκτονικής του συστήματος (ΕΕ1).

Φάση Β

Η Φάση Β, περιλαμβάνει την ενότητα εργασίας ΕΕ2 που ασχολείται με την έρευνα και προγραμματισμό των κατάλληλων φορετών συσκευών και την ανάπτυξη της δοεπαφής προγραμματισμού(APΙ) για την συλλογή δεδομένων από αυτές.

Φάση Γ

Στην φάση Γ αναπτύσσονται οι κανόνες ασφαλούς διαβίωσης και εντάσσονται στο κέντρο ελέγχου. Στο τέλος της φάσης αυτής τα υποσυστήματα της ΕΕ3 ολοκληρώνονται με αυτά της ΕΕ2 και ρυθμίζονται θέματα ασφάλειας δεδομένων και προστασίας προσωπικών δεδομένων σύμφωνα με το GDPR.

Φάση Δ

Στην Φάση Δ που περιλαμβάνει τις ενότητες εργασίας ΕΕ4, ΕΕ5 και ΕΕ6 θα γίνει πιλοτική λειτουργία, αξιολόγηση των φορετών συσκευών και του συστήματος κανόνων σε πραγματική χρήση. Θα πραγματοποιηθεί επίσης προετοιμασία του φακέλου για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και η διάχυση αποτελεσμάτων, μαζί με την πραγματοποίηση της μελέτης σκοπιμότητας (ΕΕ5) και συμμετοχή σε εμπορική έκθεση (ΕΕ6).

 

Τα προϊόντα του έργου περιλαμβάνουν:

 

  • Την επιλογή και προγραμματισμό ενός συνόλου φορετών συσκευών που μπορούν να εξυπηρετήσουν την ανάγκη παρακολούθησης βιομετρικών σημάτων ηλικιωμένων.
  • Την Ανάπτυξη ενός Κέντρου Ελέγχου που λαμβάνει δεδομένα από τις φορετές αυτές συσκευές και μέσω ενός συστήματος κανόνων ενημερώνει τους φροντιστές τους για τυχόν προβλήματα.

 

 

 


 

Background Color:
 
Background Pattern:
                               
Reset